לייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו: 050-679-45-49

הליך גישור משפטי

אם "ביליתם" בבית המשפט בעבר, אתם וודאי יודעים שזה לא מקום סימפטי במיוחד, בכלל!

להיות מעורבים בהליך משפטי זה בטח לא הדבר הכי נעים שיש ואם אתם יכולים להימנע מכך, מומלץ שתעשו זאת. נכון שלפעמים אין ברירה, אבל פעמים רבות ניתן לחסוך את הביקורים בבית המשפט בעזרת הליך גישור משפטי. למרות שמו, הוא אינו מתקיים בבית המשפט והוא כרוך בשיתוף פעולה בין הצדדים ורצון אמיתי וכנה להגיע לפתרון מהיר של הסכסוך. אז מה זה למעשה גישור? איפה מקיימים אותו? ומי רשאי להוביל תהליך מסוג זה? עו"ד יהונתן קמיל מסביר.

מהו תהליך גישור משפטי?
בעוד בסכסוכים שמגיעים לבית המשפט, יש לשופטים את הסמכות להחליט מה יהיה פתרון הסכסוך לפי ראות עיניהם ולפי הממצאים שהוצגו בפניהם, בהליך גישור המצב שונה. כאן שני הצדדים הם שיקבעו את הפתרון, באמצעות תיווך מגשר כמובן, אך הפתרון חייב להיות מקובל על שניהם. מדובר בהליך שאמור להיות קצר יותר, ידידותי יותר ויעיל יותר. במהלך הגישור יושבים שני הצדדים עם המגשר ומנסים להגיע לפתרון מקובל על כולם. בניגוד לשופט בבית המשפט, למגשר אין את הסמכות להחליט על הפתרון, אלא רק לצדדים המעורבים בסכסוך. תפקידו הוא לכוון, להציע רעיונות, ולנהל את התהליך באופן מכבד, אך בפועל סיום התהליך והפתרון תלוי אך ורק בצדדים.  לכל אחד מהמשתתפים בהליך הגישור ישנה זכות לעצור אותו בכל רגע ואז כנראה יעבור הסכסוך לפתרון בבית המשפט.

מיהו מגשר מוסמך?
גם אם יש לכם חבר שממש "טוב עם אנשים", וגם אם הוא מכיר את שני צידי הסכסוך ממש טוב, הוא עדיין לא יכול להיות מגשר. מגשר טוב הוא מגשר נייטרלי, בעל הבנה משפטית (רצוי אחד שמגיע מהתחום), ובעל ניסיון בהליכי גישור משפטיים. נכון לכתיבת שורות אלו אין הסדרה בתחום הגישור ולמעשה כל אחד יכול לשמש כזה. שימו לב שתהליך גישור אמור לחסוך לכם זמן, כסף, ועוגמת נפש וכדי שהוא אכן יהיה כזה הקפידו להיעזר במגשר בעל הסמכה ורצוי שיהיה גם עו"ד. מגשר שעבר מסלול הכשרה למגשרים וכזה שיש לו ניסיון ובקיאות במערכת המשפט. אל תסמכו על כל אחד ודאגו לבחור באדם מקצועי שיוכל למקסם את תוצאות התהליך.

איזה דברים אפשר לפתור בהליך גישור ?
סכסוך בין שכנים, סכסוכים עסקיים, תהליכי גירושין, סכסוכי ירושה ולמעשה כל דבר שאין לו "ניחוח" פלילי שדורש התערבות של רשויות החוק. הליכי גישור הם עדיפים שכן הם מובילים לפתרון מהיר וידידותי של הסכסוך. הם מונעים את הצורך מלהגיע לבית המשפט והם יוצרים תהליכים מכבדים בהרבה. לאחר סיום הגישור וחתימה על מסמך גישור המקובל על שני הצדדים, ניתן לתת לו תוקף של פסק דין משפטי.