לייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו: 050-679-45-49

בית הדין לביקורת משמורת

עבור רבים מהעובדים הזרים מהווה מדינת ישראל מקור לפרנסה ולעבודה, דבר שלא מתאפשר בארץ המולדת שלהם. אלא שכדי לעשות זאת באופן חוקי יש להסדיר את המעמד, דבר שכרוך בבירוקרטיה רבה ובלא מעט אתגרים.

סוגיית השוהים הבלתי חוקיים והעובדים הזרים מעסיקה רבות את רשויות החוק שמצידן שואפות לשמור על ביטחון המדינה ועל חוק הכניסה לישראל. חוק זה קובע במפורש מי רשאי לשהות בישראל כאשר הכוונה היא רק לאזרחי ישראל או לכאלה הזכאים לכך מתוקף חוק השבות או אישור מסוג אחר. במידה ואותו אדם לא עומד בתנאים יוצא נגדו צו הרחקה והוא יתבקש לעזוב את שטח המדינה בתוך זמן קצר. בשנת 2004 הוכנס תיקון לחוק זה ובמסגרתו הוקמו בתי הדין לביקורת משמורת. בתי דין אלו נועדו למעשה כדי לפקח על הצווים שנותנת ביקורת הגבולות. ביקורת הגבולות יכולה לתת צווי מעצר לשוהים בלתי חוקיים במטרה להחזיקם במשמורת עד להרחקתם מהמדינה. על פי החוק כל מי שהוצא נגדו צו מעצר על ידי ביקורת הגבולות צריך לבוא בפני בתי הדין לביקורת משמורת בתוך 4 ימים בכדי שאלו יבחנו את המעצר.

סמכויות בתי הדין לביקורת משמורת
במידה והוצא צו מעצר נגד שוהה בלתי חוקי יש להביא את אותו אדם בפני בית הדין לביקורת משמורת והוא רשאי לאשר את הצו או לבטל אותו לפי שיקולים שעומדים בפניו. הסמכות של בית הדין היא, כאמור, אישור צו המעצר או ביטולו. במידה וישנו חשש כי צו המעצר הוצא בשגגה או בטעות של תום לב יכול בית הדין לביקורת משמורת לבטלו. כמו כן במידה ומאמין בית הדין כי אותו שוהה בלתי חוקי יצא מישראל במועד שנקבע לו הוא רשאי לבטל את צו המעצר עד ליציאתו מהארץ. גם אם סבור בית הדין כי מעצר יפגע במצבו הבריאותי של אותו אדם הוא רשאי לבטל אותו וכן אם הוא שוהה במעצר למעלה מ-60 יום. סמכויות בתי הדין לביקורת משמורת נגזרות מחוק השהייה בישראל ואינן נוגדות לו.

ייצוג עובדים זרים בבית הדין לביקורת משמורת
בפני שוהים בלתי חוקיים עומדת הזכות להיות מיוצגים בדיונים בבתי הדין על ידי כל אדם, גם אם אינו מוסמך כעורך דין. יחד עם זאת, בכדי למקסם את תוצאות הדיונים ולהוביל לתוצאה הטובה ביותר עבור אותו אדם מומלץ לבחור בייצוג על ידי עורך דין שבקיא בתחום זה. כך ניתן יהיה לשמור על האינטרסים של אותו אדם באופן מובהק ולעמוד בצורה מקצועית מול בית הדין.

ערעור על החלטת בית הדין לביקורת משמורת
על אף שעל פי מה שהצגנו עומדות בפני בית הדין לביקורת משמורת סיבות ברורות לאישור או ביטול צו המעצר, יהיו מקרים בהם הוא יפעל לפי ראות עיניו. במקרים בהם יהיה סבור כי לביטול צו המעצר יהיו השלכות על שלום הציבור הוא רשאי לפעול לאישורו, גם אם שאר התנאים מתקיימים. במקרה זה רשאי העובד הזר או השוהה הבלתי חוקי להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי ובמקרים מסוג זה בהחלט מומלץ להיעזר בשירותי עורך דין. משרד עו"ד יהונתן קמיל מייצג עובדים זרים ושוהים בלתי חוקים בבתי הדין תוך בחינה מדוקדקת של המצב ושל האפשרויות המשפטיות הקיימות.