לייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו: 050-679-45-49

הליך איחוד משפחות בישראל

על פי חוק רק מי שאזרח מדינת ישראל רשאי להיכנס אליה ואילו מי שאינו אזרח המדינה יכול להיכנס אליה רק עם אשרת כניסה.

זה אומר שגם אם אזרח ישראלי נישא למישהי שאינה אזרחית, היא לא תוכל להיכנס למדינה ללא האשרה המיוחדת הזו. החוק הזה הוא תוצאה של איומים ביטחוניים חוזרים ונשנים שפוקדים את המדינה עוד משחר ימיה, והוא משמש כאמצעי להגנה ומניעת כניסה מגורמים עוינים שעלולים להפר את הביטחון. "חוק הכניסה לישראל" מעניק לשר הפנים סמכות לאשר אשרות כניסה למי שאינו אזרח ובמידה ויש סיבה נראית לעין. במדינת ישראל חיים אזרחים רבים שהם ערבים ישראלים ופעמים רבות הם נישאים לתושבי הגדה. במקרים אלו בני הזוג שלהם לא רשאים להתגורר בישראל ואף לא להיכנס אליה, וכאן נכנס לתמונה הליך איחוד משפחות. בשורות הבאות יסביר עו"ד יהונתן קמיל אודות התהליך הייחודי הזה שמאפשר איחוד בין בני זוג שאחד מהם אזרח והשני לא.

הליך איחוד משפחות - האם מתקיים בכל מצב?
במצבים בהם האיומים הביטחוניים על מדינת ישראל הם גדולים וברורים (כמו למשל בימי האינתיפאדה) חלה מעין "הקפאה" של הליך איחוד משפחות. הכוונה היא שעל אף חוק האזרחות, שר הפנים לא העניק אשרת כניסה או היתר לשהייה בישראל. מה שעומד לנגד עיני הרשויות הוא השמירה על שלומם וביטחונם של אזרחי ישראל שנמצא מעל הזכות לחיי משפחה של אזרחים ישראלים. במצבים ביטחוניים רגישים במיוחד תחול הגבלה על איחוד משפחות אשר תיבחן מחדש כאשר תהיינה רגיעה.

מה בנוגע לילדים בחוק איחוד משפחות?
כפי שאמרנו, לשר הפנים ולרשויות ישנה סמכות להטיל מגבלות על הליך איחוד משפחות אפילו אם זה נוגד את הכתוב בחוק האזרחות. באשר לילדים שנפגעים כתוצאה מכך שאינם אזרחים ובשל כך לא יכולים להתאחד עם הוריהם, המצב מעט שונה. שר הפנים יכול לאפשר לילדים עד גיל 14 רישיון לשהות בישראל כדי למנוע הפרדה בינו לבין ההורה, כמובן בהנחה שההורה שוהה בישראל על פי חוק. כמו כן ישנם חריגים נוספים שעומדים לצד שר הפנים והוא יכול לאשר אותם במקרים הומניטרים ובהתאם לשיקול דעתו ומתוך דאגה לביטחון המדינה.

איך אפשר להגדיל את סיכויי ההצלחה של בקשה לאיחוד משפחות?
כפי שהבנתם, הגשת בקשה של איחוד משפחות היא הליך רגיש וסבוך שנתון לשיקוליו של שר הפנים ושל רשויות החוק. בכל תקופה, ובהתאם למצב הביטחוני הנתון, יעמדו בפני הרשויות שיקולים שונים והתוצאות יהיו בהתאם.  ליווי של עו"ד יכול בהחלט להגדיל את סיכוי האישור ולהביא לאיחוד המשפחה המיוחל והנכסף כל-כך. עו"ד מקצועי יכול להציג הוכחות וראיות שיתרמו לאישור הבקשה תוך בחינת התמונה במלואה ושימוש בכלים ובטכניקות משפטיות שיעזרו להשגת האישור